Paștele pe meleaguri străine

Hristos a înviat!

În ultimii câțiva ani, mi-am pierdut complet entuziasmul pentru Paște, în special de când a murit tatăl meu, chiar în preajma acestor Sărbători. De fiecare dată mi-am dorit să treacă cât mai repede, iar faptul că ultimii 5 ani l-am sărbătorit, fără prea multă diversitate, la Baia Mare, n-a ajutat deloc.

Acum, la 1.172km de casă, într-o țară de-o altă religie, Paștele a ajuns să treacă neobservat. Să nu mai însemne mare lucru, oricât de blasfemic vă sună ce scriu.

Și totuși cum l-am petrecut? Am fost invitați la masă la o familie de români pe care i-am cunoscut aici. Am avut ouă înroșite în frunze de ceapă și ouă gata fierte și colorate pentru că aici se găsesc de-astea pe toată durata anului. Eu n-am făcut pentru că n-am fost suficient de fâșneață să cumpăr vopsea la Paștele catolic și suficient de uitucă încât să cumpăr de-alea gata vopsite. În schimb, am făcut pentru prima dată în viața mea drob. De pui și cu rucola în loc de mărar și usturoi verde. Nu știu dacă mesenii au fost doar drăguți sau chiar le-a plăcut, dar drobul meu a fost apreciat. Nu și de mine, că eu nu mă prea dau în vânt după el.

Paștele, așa cum nu s-a simțit el aici, a fost totuși o zi frumoasă petrecută cu niște oameni plăcuți, în jurul unei mese mai mult decât îmbelșugate și cu conversație destinsă. Și-am petrecut până când Ada, lipsită de somnul de la ora 12, a început să plângă și n-a fost chip să o calmăm. Abia în mașină, după 150ml de lapte și în brațe la taică-su, s-a potolit. Iar acasă, parcă era pe energizant, pentru că somnul fusese dat uitării și înlocuit cu chiote și tentative de ridicat în două picioare.

Aș fi vrut să mergem la biserică, măcar de dimineață că poate așa reușeam să simțim ceva, însă trebuia să fac drobul și, pe deasupra, Biserica Ortodoxă din Berlin e la vreo 40 de minute de mers cu mașina de la noi și nu ne-am fi încadrat în timp. Poate cu altă ocazie.

A fost o zi frumoasă, o obișnuită zi de duminică, dar nu pot spune că aș fi vrut să fie altfel.

sursa foto: ouă de Paște via Shutterstock