My Point… And I Do Have One

Autor: Ellen DeGeners
Titlu original: My Point… And I Do Have One
Nationalitate: americanca
Gen: umoristic, comedie
Anul aparitiei: 1995
Nr. pagini: 224 (Bantam)
Premii: #1 New York Times bestseller
Ecranizare: nu
Nota mea: 3/5
Am mai citit si: The Funny Thing Is…

 

Nu țin minte exact momentul în care am „cunoscut-o” pe Ellen, dar știu că atunci când am aflat că ea e vocea lui Dory din Finding Nemo* îi auzisem deja numele. Am îndrăgit personajul (peștișorul, adică) și încet, înceht, prin diverse filmulețe, Ellen mi-a ajuns la suflet.

M-am bucurat când am prins emisiunea pe Euforia, într-o noapte târzie, după care m-am întristat că ora la care e difuzată nu îmi e prea accesibilă. Și-am aflat că până la urmă au scos-o. Numai că mi-a venit inteligenta idee de a mă abona la canalul ei de youtube, așa că primesc în fiecare zi câteva mailuri cu fragmente din emisiune. Aș vrea să o văd în întregime, dar tot e mai bine decât nimic. Nici n-aș ști de unde să încep cu motivele pentru care îmi place atât de mult de Ellen: că-i bună la suflet și prin show-ul ei ajută o grămadă de oameni, că le face surprize invitaților din studio de uită și inima să-ți mai bată când te gândești că tu ai putea fi în locul lor, că e amuzantă de râzi cu lacrimi, că-i autoironică și nu se folosește de glume ofensatoare la adresa altora pentru a stârni hazul, că iubește dansul, muzica și filmele, că-i o iubitoare de animale, că promovează valorile cele mai importante din viață? Nu știu cu care aș începe, da’ dacă o urmăriți cât de cât, nu vă va lua mult timp să vă convingeți că am dreptate.

Pe lângă show-ul zilnic pe care îl are de 10 ani deja, pe lângă alte apariții prin seriale, emisiuni, filme etc, Ellen a mai scris și 3 cărți. Am știut asta, da’ ce nu știu e de ce mi-a trebuit atât de mult timp să-mi dau seama că aș putea să le citesc. Da, câteodată tre’ să-mi dea cineva un pumn ca să-mi pice fisa. Așa că, odată picată, mi-am luat ebook-urile ei și am început să citesc. Nu pe toate, pentru că încerc o nouă metodă de lecturi. E foarte posibil să nu mă țin de ea, cum nu m-am ținut nici de altele, da’ cine știe. Vreau să citesc câte o carte amuzantă după fiecare carte mai serioasă. La câte povești cu subiecte grele mă supun filmele și cărțile care-mi cad sub ochi, am nevoie și de puțină destindere. Chiar dacă genul ăsta de cărți nu-s nu știu ce capodopere literare, sunt de părere că atâta timp cât o carte îți provoacă plăcere, ce contează că-i scrisă de un deținător al premiului Nobel pentru literatură sau de o moderatoare TV americancă? Așa că mi-am trecut pe listă câteva cărți amuzante pentru a le intersecta printre distopii, catastrofe, războaie, abandonuri și ce-oi mai găsi prin ce cărți voi alege.

Așadar, My Point… And I Do Have One e prima carte a lui Ellen DeGeneres și a fost publicată în 1995, adică cu doi ani înainte să facă public faptul că e lesbiană. Că tot am ajuns la subiectul ăsta, tre’ să vă spun că nu mi-aș imagina-o cu nici un bărbat și nici măcar o secundă nu stau să mă gândesc la ea că-i lesbiană, nu că aș avea ceva cu chestia asta. E atât de naturală și de deschisă în ceea ce privește orientarea ei sexuală! Am menționat faptul că prima ei carte a ieșit cu 2 ani înainte de „coming out” pentru că sunt două chestii care nu coincid cu ce știu acuma despre ea. Primul ar fi că spune că se întâlnește cu bărbați, dar, fiind o carte în care nu vorbește foarte serios, poate fi interpretată și ca o glumă (mai mult de-atât, la un moment dat spune chiar că: „I have not even played “Doctor” for a very long time—at least fifteen years… okay, ten.”), iar al doilea e că își dorește copii. Ei nu, Ellen cea din 2013 nu își dorește copii și nu ascunde asta. Dar îi adoră pe ai altora, motiv pentru care copiii sunt invitați frecvent în emisiunea ei. Poate le știți pe Rosie & Sophia Grace.

În rest… My Point… And I Do Have One e despre tot felul de lucruri. Sunt scurte eseuri comice despre te miri ce. Ba despre viața ei – explică de ce nu poarta fuste și rochii, povestește despre frica ei de a zbura cu avionul sau de fantome (care nu știu dacă-i baș pe bune), ba despre ce părere are despre diverse situații, obiecte sau persoane. Singurul minus pe care i-l găsesc e că fiind o carte scrisă de o stand-up comedy woman, ar fi mult mai mișto auzită și văzută decât citită. Pentru că așa cum spune ea însăși:

So why aren’t I writing it out here? There are two reasons. One, as funny as it is to see and hear (If you don’t believe me, maybe this note from my editor will change your mind. EDITOR: She’s right, it’s very funny!) it doesn’t read well on the page. So much of the routine depends on nuances of timing and my delightful facial expreșions (EDITOR: She’s right, they’re delightful). (Why, thank you.)

Dar, pe de altă parte, faptul că îi cunosc vocea și expresiile faciale, îmi ajută imaginația să o văd cu ochii minții și să mi se pară la fel de amuzant ca și când aș vedea-o pe scenă sau în platoul emisiunii ei.

Am notat pe Cuvintele din cărți câteva citate super amuzante din cartea ei și poate vă vor convinge să îi dați o șansă. E scurtă și se citește repede.

Goodies: Contul de Twitter al lui Ellen | Pagina de Facebook a show-ului | Canalul de youtube al emisiunii | Lista tuturor invitatilor din cei 10 ani de emisiune.

_____________________________

Finding Nemo 2 apare in 2016.