Vis-a-vis de Clubul Heaven

Am tot vrut sa ocolesc subiectul Heaven din acelasi motiv pentru care ocolesc fiecare subiect fierbinte: pentru ca scrie toata lumea despre el. Insa asta nu inseamna ca nu am o parere si inca una foarte inversunata. Sa n-o mai lungesc, ca nu despre asta voiam sa scriu, condamn cu toata fiinta mea gestul clubului Heaven, club pe care il detest inca dinainte de scandalul asta (dar asta e alta poveste). Nu se poate ca in secolul 21, in Timisoara sau oriunde, lumea sa mai fie discriminata. Din orice motiv: ca e negru, ca e homosexual sau ca e handicapat. Eu una nu pot intelege, nu pot cuprinde cu toata mintea mea CUM sa discriminezi un om? Nu pot si pace. Ma revolta peste masura. Asa ca m-am inscris in randul celor care au dat like pe pagina de boicot a clubului, am raportat-o la Facebook asa cum ne arata Trotineta, il sustin cu tot dragul pe Groparu in toate demersurile lui viitoare in ceea ce priveste concertele sau evenimentele care s-ar putea intampla acolo si acum scriu articolul asta ca lumea care va cauta informatii pe google despre Clubul Heaven sa stie (asa cum zice si Groparu) ca se asociaza cu o locatie care discrimineaza persoanele cu dizabilitati.

Bun. Acum despre ce e articolul asta.

Miruna* si-a scris si ea parerea despre acest subiect. O parere cu care nu sunt deloc de acord, si pe care nu am vrut sa mi-o las intr-un comentariu. Nu e acelasi lucru sa nu lasi pe cineva sa intre in club ca e incaltat in adidasi sau ca e beat mort sau sa nu-l lasi pentru ca nu poate merge si iti incomodeaza ceilalti clienti. Pur si simplu nu cred ca se inscrie la capitolul “ne rezervam dreptul de a ne selecta clientela.” Atenteaza la moralitate.

Si recunosc ca m-a socat ultima ei propozitie: “faptul că ea se gândeşte să dea clubul Heaven în judecată mi se pare ca un show marca Măruţă: incredibil!” De ce incredibil? De ce sa ne lasam calcati in picioare? Ca sa poata sa faca din nou la fel peste cateva luni sau peste cativa ani? Ca sa le urmeze si altii exemplul si ca sa ne plangem tot noi ca traim intr-o tara uitata de Dumnezeu, necivilizata? Sa tanjim la tari precum Austria, Spania sau Franta?

In Spania exista rampe pentru handicapati PESTE TOT. Autobuzele se inclina cand ajung in statie astfel incat persoanele cu handicap sa poata urca cu tot cu scaun. Apropos de asta, a scris si Dojo un articol despre cum americanii cu dizabilitati AU O VIATA, nu ca aici. Eu in Timisoara nici nu-i vad pe strada si de multe ori am impresia ca nici nu exista. Pentru ca oamenii astia stau inchisi in casa din cauza discriminarii la care sunt supusi zilnic. Priviri urate, gesturi de-alde Heaven, cuvinte grele si alte batjocuri pe care noi, “oamenii normali” nici nu ni le inchipuim. Am avut ocazia sa cunosc indeaproape o persoana cu dizabilitati si care sa-mi povesteasca la ce tratamente a fost supusa si m-am crucit.

Asa ca, Miruna, de ce sa nu dea clubul in judecata? Ba sa-l dea si sa obtina inchiderea lui, pentru ca Timisoara nu se mandreste cu asemenea cluburi si cu asemenea oameni care sunt in stare sa spuna, de doua ori inca, acelasi lucru. A incalcat cu mult selectia clientelei.

________________________________

* Miruna e o bloggerita pe care o respect si pe care imi face placere sa o citesc, insa nu pot fi de acord cu nimic din ce spune despre acest subiect.

32 Comments

  • Humidor

    Habar n-am de acest club si n-am mai fost in Timisoara de ani buni, insa, ca de obicei, adevarul trebuia sa fie uneori la mijloc. In primul rand ca nimeni nu stie exact cum au decurs lucrurile la fata locului si ma refer aici la toti cei care si-au dat cu parerea nefiind la fata locului. In al doilea rand majoritatea trunchiaza declaratiile celor de la Heaven tocmai din dorinta de a iesi o stire bomba. Declaratia ar fi urmatoarea:
    “Nu suntem instituţie publică sau de stat să fim obligaţi să lucrăm cu astfel de persoane. Clubul nu este amenajat pentru cei cu astfel de deficienţe şi ar fi reprezentat un disconfort atât pentru ea cât şi pentru persoanele care au venit la noi să se distreze şi ar fi văzut-o în scaunul cu rotile. Era foarte aglomerat în momentul în care au încercat să intre, culoarele sunt foarte înguste”, spune Liviu Ciubota, şeful de sală al Clubului Heaven din Timișoara.”

    Daca culoarele sunt foarte inguste mi se pare normal sa nu bagi in ele un carucior cu forcepsul. Mai rau, daca se intepeneste se risca blocarea evacuarii in caz de incendiu. Si ar mai putea fi si alte motive. In acest context mi se pare destul de legitim raspunsul ca i-ar incomoda pe altii.

    Pe de alta parte, daca declaratiile celor de la Heaven sunt baliverne si intradevar au facut discriminare, atunci merita cu varf si indesat toata campania de boicotare.

  • neonu

    Este evident un caz de discriminare iar reprezentantii clubului trebuie sa suporte consecintele. De acord ca merita incercat un proces intentat clubului, acesta va dura insa o vreme, vreme in care ecoul in media se va diminua iar pana la inchiderea clubului este cale lunga. Nu zic ca nu ar fi ok asa ceva insa e greu de crezut ca s-ar putea intampla asta pe la noi. Plus ca in fata zeului ban pleaca multi capul, doamna in cauza poate renunta la acuzatii in schimbul unei sume frumoase de bani sau tot cu o suma de bani se poate musamaliza si un proces. Ramane de vazut ce se va intampla.

    • Maria Sorescu

      Daca toti am gandi si actiona, pe baza prejudecatii tale precum ca e foarte greu, zeul ban, etc. etc, atunci ce rost mai are sa speram la ceva? Daca fata singura nu prea are sanse de izbanda, ar trebui incurajata si ajutata…inteleg punctul tau de vedere, este adevarat, dar cam superficial! Sa speri ca toate aceste cazuri se vor rezolva peste noapte mi se pare pueril…clar va dura o vreme procesul, dar daca incep sa fie din ce in ce mai multe, intr-un final se va face o schimbare! Este grava o asemenea atitudine, mai ales ca si tu scrii ca este evident un caz de discriminare! Ar trebui sa fie de ajuns acest motiv sa ne dam seama ca ceva trebuie facut, oricat de greu pare…si chiar aceasta speta nu este cea mai grava…sunt altele de care te infiori! Nu am nimic personal cu tine, te rog sa ma intelegi, dar atitudinea aceasta latenta se regaseste la o masa din ce in ce mai mare de oameni!

  • neonu

    Offtopic. Ma gandeam sa merg azi la strand si ziceam sa aleg intre ZHH (termal, vis a vis de nike) si Heaven. Pe Heaven nu am mai fost de vreo doi ani. Care se merita? Sa fiu solidar cauzei si sa le boicotez strandul?:D

    • Tomata

      io nu as calca acolo nici daca ar fi singurul strand din timisoara… dar asta as face eu 🙂

      tu du-te unde vrei. insa mai sunt si alte stranduri in timisoara. multe.

  • Copila blonda

    Băi, mie nu mi se pare că are vreo legătură cu Timişoara acest club. Dar nici una! Că nu-i face cinste, ok, dar mie acest club nu îmi schimbă cu nimic dragul de oraş şi de oamenii de acolo. Fiindcă e un singur exemplu negativ într-o mare de altele pozitive, doar că noi, oamenii reacţionăm mult mai puternic la chestiile urâte şi tindem să le generalizăm, de parcă asta ar ajuta la vreo ceva.

    Iar chestia aia pe care am scris-o în final, era înainte de a cunoaşte legea. Însă Crivăţ a avut amabilitatea de a îmi arăta ce scrie acolo. Din partea mea să-i dea în judecată, că va câştiga preics. Oricum, clubul e compromis, patronul cred că are chef de emigrare zilele astea, iar portarul respectiv sunt curioasă prin ce buncăr se ascunde.

    Dar ştii, dacă tot facem atâta agitaţie, hai să includem la această lege şi pe cei care n-au bani să-şi cumpere o rochie ca să intre în club, un pantalon cât de cât şi ghete noi pentru asta. Eu am stat la uşa unui club şi am făcut stânga-mprejur fiindcă nu mi s-a dat voie să intru cu cine eram. Pe acest motiv. Cât de prost s-a simţit persoana respectivă şi eu pentru ea, nu îţi pot explica. Dar nu ne-am dus în presă. Mie asta mi se pare aiuria: că aproape ne lăudăm. Unii cu faptul că am păţit o chestie nasoală şi alţii că empatizăm cu respectiva chestie.
    Discriminarea nu e ok. Dar am văzut atât de des cum se face un pact cu ea, tocmai pentru a abuza de lege, încât…

    • Tomata

      Cum sa n-aiba legatura cu Timisoara? Dar unde e? Nu aici? Nu inseamna ca schimba cumva parerea celorlalti despre oras, ci de faptul ca noi, timisorenii, nu putem tolera asa ceva. Si asta o spun toti cei 2700 si ceva de fani de pe facebook care s-au alaturat boicotului… sunt aproape toti timisoreni.

      Chestia e ca inca nu se face diferenta intre discriminare si politica de a nu accepta pe cineva in club pe motiv ca “nu ne place fata ta”. Imi pare rau ca a trebuit sa induri umilinta asta, care, la urma urmei e tot o discriminare… 🙁

  • Andreea

    Foarte bine ca a hotarat sa dea clubul in judecata. Cred ca nimeni nu si-ar dori sa fie in locul acelei persoana si sa simta ce a simtit aceasta atunci cand i-a fost interzis accesul in club din pricina dizabilitatii dobandite in urma accidentului. Sa fii victima a discriminarii de orice fel, este un lucru extrem de dureros. Prin acea decizie, patronii clubului i-au adus serioase prejudicii si reprezinta chiar un atac la propria persoana. Orice persoana care are cat de cat simtul dreptatii si al egalitatii dezvoltat, gandeste in acest fel. Trebuie sa i se faca dreptate, iar aceste incidente mizere sa nu se mai repete. Nimeni nu merita sa fie umilit in mod public, in acest fel.

  • bianca

    hai sa spun si eu ceva despre tevatura asta : e acelasi lucru a nu lasa un om in carucior in club cu a nu lasa pe cineva neglijent imbracat in club .NU E ACELASI LUCRU ! de ce? e la mintea unei rame: un om integru fizic si care nu se aranjeaza , nu se spala si nu se imbraca potrivit localului si ocaziei e de prost gust .Gusturile difera si se discuta, asta e, deal with it.Daca patronul vrea sa vada doar femei in rochie scurta si barbati la cravata, treaba lui .Daca nu ai bani sa te imbraci asa, nu te duci acolo, scurt.Dar femeia aia cum isi poate schimba conditia ei fizica? hm? tine de ea, de bunul ei simt sau de banii ei ca e in carucior cu rotile? intreb si eu …

    • Mada

      Eu cred ca 90% din cluburile din Romania ar fi “ales” ca o persoana cu dizabilitati sa nu fie lasata sa intre. Si orice local care ar face o discriminare de orice fel ar trebui dat in judecata. Si in acelasi timp consider ca o persoana cu handicap ar trebui sa-si stie limitele de siguranta. Nu stiu cate cluburi au rampa pentru carucior cu rotile, sau cate sunt perfect plate, fara nici macar o treapta. Si daca imi aduc aminte bine, Heaven are ceva trepte. Deasemenea, nu cred ca sunt foarte multe persoane cu dizabilitati care se duc in club, deci o investitie in rampe pentru carucioare cu rotile intr-un club ar fi o mare pierdere…
      O moneda are tot timpul doua fete 🙂

  • VirtualKid

    Cred ca este una dintre situatiile asemanatoare cu “gura cascata in fata televizorului”, fara sa folosesti telecomanda, apoi sa te plangi ca iti fura timpul si ca te indobitoceste.

  • INTJ

    habar n-am unde e Heaven in TM … si mi se rupe de club in sine, din partea mea sa le inchida pe toate (eu nu le voi simti lipsa). ce am avut de zis la subiect am scris in alta parte, aici as mai adauga doar atat: tre’ sa fie misto sa mergi intr-un club pentru a dansa (doar esti norocos/norocoasa ca ai picioare functionale, ala fiind scopul/roulul clubului … ca nu e vorba de teatru sau opera aici) si a te distra (teoretic dupa o saptamana de munca) … si sa vezi in jurul ringului de dans scaune cu rotile in rolul de fun-booster. daca cunosti persoana in cauza si stii ca din punctul ei de vedere e ok ca tu sa-ti afisezi talentele in fata ei … e una, daca n-o cunosti e pana la urma tot un fel de sfidare (gen “eu pot, tu nu poti”) … care se pare ca unora le lipseste.

  • Hiksos

    si daca multimea destrabalata i-ar fi daramat carutu sau l-ar fi impins aiurea pe acolo oare nu ar fi vrut si atunci sa ii dea in judecata pentru ca nu i-au asigurat siguranta?
    ca firma privata ai tot dreptul sa iti selectezi clientela. cat timp nu poti si responsabil pentru siguranta celor cu handicap mai bine le limitezi accesul. nu este un loc pentru o persoana in scaun cu rotile, asa cum unu fara maini nu ar avea ce sa faca la scoala de soferi.

    • Tomata

      fii atent aici. o individa de pe facebook a scris aceeasi magarie ca si tine:

      ce PENIBIL poate preferati ca aia sa fi intrat si sa se fi rasturnat cu scaun cu tot in piscina sau pe ceva trepte, numai ca sa dovedeasca ca desi nu poate dansa poate sa intre oriunde…. vaiiii ce jenanta pagina asta – Claudia Bejan

      Iti raspund ce i-am raspuns si ei:

      doamna respectiva are doar o dizabilitate locomotorie nu si vizuala sau mentala. si nu cred ca s-ar fi catarat pe scari sau ar fi mers prin locuri care nu ii permiteau deplasarea. in plus era insotita. si daca intra si chiar se intampla ce ai spus tu, nu era vina clubului, ci a ei. insa asa, e doar vina clubului. intelegi?

      cat despre cealalta magarie cu selectia clientelei, afla ca discriminarea nu e totuna cu “ne rezervam dreptul sa ne alegem clientela”. daca nu crezi, ia uite ce zice legea via Andrei Crivat:

      O unitate comerciala are dreptul de a-si selecta clientii IN LIMITELE LEGII. De exemplu, la un mod general, in momentul in care ai un bar si nu primesti un tigan pentru ca e tigan, incalci Legea Discriminarii, nr. 48/2002.

      Legea asta are doua paragrafe care, sper, te vor convinge ca gresesti:

      Primul defineste persoanele din categorii defavorizate. Articolul 6.

      categorie defavorizata este acea categorie de persoane care fie se afla pe o pozitie de inegalitate in raport cu majoritatea cetatenilor din cauza originii sociale ori a unui handicap, fie se confrunta cu un comportament de respingere si marginalizare generat de cauze specifice, cum ar fi o boala cronica necontagioasa ori infectarea HIV, statutul de refugiat sau azilant

      Al doilea zice asa (articolul 10)

      Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, discriminarea unei persoane fizice, (…)

      f) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alti prestatori de servicii, indiferent daca sunt in proprietate privata sau publica;

      Problema majora nu e ca ala n-are IQ. Ci ca, practic, a incalcat legea. Ori asta nu mai tine de alegeri personale.

      Sper ca acum ai priceput.

      • Hiksos

        intr-adevar, nu eram la curent cu legea impotriva discriminarii, dar asta nu imi schimba parerea. Opinille mele nu se bazeaza pe legi, ci pe ratiune. Legea pare sa ii dea dreptate femeii, insa, majoritatea celor revoltati de ce s-a intamplat nu au treaba atat cu legea, cat cu aspectul moral al povestii. E foarte adevarat ca trebuie sa fie frustrant sa fii in situatia ei, dar trebuie sa iti intelegi limitarile, sunt anumite lucruri pe care pur si simplu nu le mai poti face. Cum ar fi sa dansezi intr-un club. Asa vad eu lucrurile, indiferent daca se cheama discriminare sau nu.
        Nu am fost niciodata in Heaven, dar tind sa cred ca este un loc foarte ingust si aglomerat, ultimul lucru care lipsea era o persoana in scaun care sa dea peste pitiponcii aia (involuntar) si ei sa se impiedice de ea. Trist dar adevarat, realitatea nu tine cont de faptul ca ne dorim o lume ideala.

        • Miscellaneous

          N-aș fi vrut să comentez subiectul, că mi-e lehamite și oricum nu sunt genul, dar nu mă pot abține. 🙂 Uite ce înseamnă lipsa de informare. Așadar, Hiksos, țin să-ți spun următoarele:
          1. Heaven este unul dintre cluburile cele mai mari din Timișoara, dacă nu chiar cel mai mare. Spațiul chiar NU este o problemă decât atunci când sunt baluri studențești sau de liceu, că este foarte mare înghesuială ( vin în jur de 2-3 mii de oameni ).
          2. De unde garantezi tu că femeia aceea a venit să danseze ? Poate vroia doar să stea și ea la un pahar de ceva, cu soțul/prietenul ei și cine o mai însoțea … să simtă că e într-un loc ”viu”. N-ai să vezi numai oameni care dansează în Heaven sau în orice alt club, oamenii mai și stau.
          3. Înțeleg că rațiunea îți fundamentează opiniile, dar dacă te-ai pune în locul femeii acestea, ție ți-ar conveni să fii tratat astfel, când tu doar îți dorești să te simți bine ?
          4. Asta cu limitările îmi place cel mai mult și o să închei aici. Cred că fiecare om are dreptul să-și impună limitări proprii. Nu înseamnă că dacă e în scaun cu rotile, gata, e limitat, săracu … nu mai poate. Caută pe youtube wheelchair dance competition și o să vezi acolo DETERMINARE, nu limitare. Dar așa suntem noi obișnuiți, să-i limităm noi pe alții, când nici măcar ei nu se limitează … Trist.

  • Mihai Motrescu

    actiunea asta social media e importanta,zic eu,mai ales pentru ca le atrage atentia şi la altii care fac discriminare si despre care nu a scris inca nimeni

  • DUHUL

    Sunt revoltat ca s-a intamplat asa ceva… Eram unul din cei care considera Heaven ca fiind unul din cluburile decente. Si strandul Heaven la fel. Macar atat pot face, eu si sotia nu vom mai merge EVER la strand acolo! De club nici atat.

    • Tomata

      n-am suportat niciodata clubul ala. am fost si eu in Heaven cand s-a deschis si cand inca nu era chiar ce e acum. am mai fost o data, chiar anul asta, ca fusese ceva Lady Gaga wannabe si nu mai iesisem din casa de cateva luni. am vrut sa o vad pe apucata aia, care nici macar nu aducea cu Lady Gaga, asa ca m-am dus cu niste prietene. insa din secunda in care am intrat acolo mi-am dorit sa fi stat acasa.

  • anatati

    Eu am fost o singură dată în Heaven şi chiar nu-mi aduc aminte cum e clubul, dacă au spaţii amenajate pentru persoane cu dizabilităţi, dacă sunt înguste sau nu culoarele, însă mă revoltă faptul că Lavinia Rausch NU a menţionat faptul că a mai fost în trecut în Heaven şi că a fost ajutată personal de către proprietarul clubului şi de către un bodyguard să intre. De data aceasta i s-a refuzat intrarea pentru că clubul era efectiv plin ochi.
    Iar asta e o informaţie ca-n presă, pe surse beton.

    • Tomata

      Probabil stii din surse mai sigure ca fost in Heaven in trecut si ca a fost ajutata. Eu n-am stiut asta pana sa comentezi tu. Insa, toata tevatura care s-a facut pe internet despre acest caz nu a fost la instigarea ei. Singurul ei gest, si nici macar al ei, ci al sotului ei, a fost sa contacteze un reporter pentru a scrie despre lucrul asta. Ca i-a fost interzis accesul din cauza ca i-ar deranja pe alti clienti. Ca proprietarul a ajutat-o sau nu in trecut sa intre, e partea a doua, daca anul asta, in ziua aia i s-a servit explicatia respectiva, io zic ca avea tot dreptul sa se planga. Chiar nu are nici o importanta ca in trecut a ajutat-o, daca acum i-a intors spatele. la ce bun sa mentioneze? n-ar fi schimbat prea mult lucrurile. ba dimpotriva.

      • anatati

        Ba da, le-ar fi schimbat. Aşa a dorit doar vâlvă de cancan în jurul ei. Dacă ar fi menţionat că a mai intrat în club anterior, lucrurile ar fi stat sensibil diferit, iar presa nu se coagula atât de puternic în jurul ei. Sigur, nici motivul pentru proces pe bază de discriminare nu ar fi fost atât de puternic …

        Poate acum chiar a dat de un bodyguard cretin, poate clubul chiar a fost prea plin, poate că proprietarul nu are angajaţi cu toate ţiglele pe casă etc.
        E cam cum zice Miruna: show tip măruţă/capatos 🙂
        Orice adevăr are întotdeauna două feţe.

  • Aliss

    In acest club lumea mai mult sta,nu prea danseaza…..Sta si se uita,care la femeile ce danseaza goale(aproape),care la barbatii(he,he) de bani gata…. 🙂 Am auzit, ca ,acolo e patria drogatilor..Am fost de maxim 4 ori in viata mea in acest club…Ultima data anul trecut pe vremea aceasta si asta la rugamintea unor prieteni…NU MA REPREZINATA.Nu ma voi mai duce acolo nici daca imi vor dea sa beau toata seara…Nu am haine de lux..Am haine simple dar curate,dar ce e mai important,am bunul simt la mine…

  • grizley

    Ar fi util sa acultam inregistrarile, nu transcrierea lor, inainte de a ne da cu parerea. Reporterii sunt reporteri. Ce-mo pare rau e ca si blogarimea se indreapta catre aceleasi preactici, de dragul aidientei.
    C-a cautat cu reporterul daca n-avea chef de scandal? Nu vedeti ca e cusuta cu ata alba? Daca tot presupunem, atunci dr ce n-am presupune ca totul a fost un aranjament cu clubul pentru reclama(vezi practicile similare gen Chirila). Fiti siguri ca clubul e mai cunoscut acum si fiti siguri ca va avea mai multi clienti.

    • Tomata

      ce club si patron intreg la minte si-ar face o astfel de reclama? sa fim seriosi. si, in locul tau, n-as paria ca va avea mai multi clienti. mai cunoscut e intr-adevar, dar nu pentru fapte laudabile…
      nu e cusuta cu ata alba. reporterul a aparut abia la a doua intalnire: femeia s-a dus in weekend la club, i s-a refuzat accesul si s-a intors dupa cateva zile cu reporterul pentru eventualitatea in care ar fi fost tratata la fel. si, din pacate, a fost. si crede-ma ca stiu ce spun. stiu din surse sigure exact cum s-a petrecut intamplarea.

  • Lillo

    din pacate cea mai durereroasa lupta pt o persoana cu dizabilitati, nu e handicapul de care sufera – ci “handicapul” pe care semenii i-l atribuie cu atata usurinta, handicapul din sufletul unui om e mai crunt………..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge