Statuia violatorului român

Îmi țin mâinile împreunate și mă uit pe pereți, gândidu-mă, de vreo 5 minute. Încerc să găsesc o nouă abordare sau un punct de vedere original din care nu s-a mai scris despre fata violată de 7 bestii pe un câmp dintr-un sat din Vaslui. S-a scris atât de mult despre acest act abominabil încât n-aș face decât să reproduc ce au spus alții.

Am fost „provocată” să scriu despre asta pe grupul de bloggerițe, am fost întrebată de ce nu scriu despre asta. M-am tot gândit ce rezolv dacă mai scriu și eu, dacă reiau ce s-a tot scris, dacă sunt de acord cu fiecare articol publicat pe #NuînseamnăNU sau pe pagina oficială de Facebook. Cu tot regretul din lume, nu cred că NOI putem schimba ceva. Nu atâta timp cât justiția, cea care ar trebui să apere victimele, lasă în libertate niște violatori. Nu atâta timp cât încă există comunități întregi care mai consideră că femeia e de vină pentru că a fost violată.

Nici măcar nu pot pune în cuvinte, nu pot impregna textul ăsta cu revolta pe care o simt, cu scârba, ura, disprețul, lehamitea, indignarea care mă locuiesc de când am aflat ce i s-a întâmplat acelei sărmane nenorocite pe un câmp, timp de 3 ore. Poate și pentru că nu pot cuprinde cu mintea că așa ceva se poate întâmpla aievea. Am citit în cărți despre acte de genul, am văzut la știri, dar totul pare atât de ireal încât mă cutremură că e cât de real se poate.

#ViolulECrimă într-adevăr, dar o crimă și mai dezgustătoare și mai greu de acceptat, cel puțin pentru mine, e faptul că cei 7 au rămas nepedepsiți, că sunt liberi, în timp ce fata aceea nu mai are viață, nu mai are ziua de mâine, cum spunea cineva la Măruța (care a preluat știrea și să sperăm că a făcut-o cunoscută în rândul celor care îl urmăresc cu fervoare. Ar mai trebui să ajungă și la ăia de la Acces direct și poate mai e o șansă ca mentalitățile învechite din Vaslui să se schimbe. Că bloguri oricum nu citesc oamenii ăia și de-aia am impresia că ne cam agităm degeaba.) Mă oripilează și mă sperie îngrozitor ideea că în România poți omorî, viola, fura și poți scăpa basma curată, ba mai mult, poți ajunge și vedetă în satul tău. Mi-e teamă să trăiesc într-o astfel de Românie, unde NIMENI nu te protejează și fiecare poate face ce-l taie capul. Într-o Românie în care hoții de găini primesc 5 ani de pușcărie, iar violatorii sunt arestați la domiciliu. Într-o Românie în care mediul rural e de fapt Evul Mediu și mentalitatea e de-o seamă cu el.

Ce mai pot scrie, ce mai pot adăuga? Îmi doresc ca cineva să facă ceva. Cineva capabil care poate să schimbe legi. Îmi doresc să aibă putere de decizie cineva care știe ce înseamnă violul, care a trecut prin experiența asta și știe cât de dureros e pentru o femeie, pentru familie ca o faptă de genul să rămână nepedepsită. Care știe și înțelege că nu e normal ca o femeie abuzată să fie ea cea care își ține capul aplecat, în timp ce agresorii sunt zeflemitori și liberi ca păsările cerului. Dar cum am spus, toate astea s-au mai scris și nu vreau să repet.

Citiți, vă rog, articolele de pe #NuînseamnăNU, atât de pe site, cât și de pe hashtaguri (Twitter și Facebook). Scrieți despre asta, share-uiți, vorbiți cu rudele de la sat, vorbiți cu prietenii sus-puși, vorbiți cu copiii voștri (insist să dați click pe link) despre ce se poate întâmpla, deschideți-le ochii fie că sunt băieți sau fete, educați-i și hai ca prin asta să mai reducem din numărul violurilor și al abuzurilor sexuale.

Mai adaug doar că, dacă printr-o absurditate, fiica mea ar ajunge în situația acelei fete violate, declar negru pe alb că i-aș face dreptate singură și aș fi în stare de ORICE pentru a-i pedepsi pe nemernici așa cum au pedepsit-o ei pe ea. Și nu aș aștepta justiția română să decidă pentru fata mea și pentru mine. Nu de alta, dar poate le-ar ridica și o statuie…