Pentru o viață mai lungă, extirpați un organ

Până la ora asta, probabil toată lumea știe că Angelina și-a scos și ovarele, după ce acum 2 ani și-a făcut dublă mastectomie (adică și-a tăiat sânii). Dacă pentru sâni a făcut operație destul de preventiv, în sensul că nu apăruseră încă semne evidente ale prezenței cancerului, în cazul ovarelor motivul era asta:

Two weeks ago I got a call from my doctor with blood-test results. €œYour CA-125 is normal,” he said. I breathed a sigh of relief. That test measures the amount of the protein CA-125 in the blood, and is used to monitor ovarian cancer. I have it every year because of my family history.
But that wasn’€™t all. He went on. €œThere are a number of inflammatory markers that are elevated, and taken together they could be a sign of early cancer.” I took a pause. €CA-125 has a 50 to 75 percent chance of missing ovarian cancer at early stages,” he said. He wanted me to see the surgeon immediately to check my ovaries.

Bun, astea-s introducerea și datele problemei și-acum să atacăm o părere de pe Facebook (atenție, nu persoana, că de-aia am și ascuns numele și poza), pentru că, de ce nu, cu toții suntem datori să debităm prostii.

Am fost “norocoasă” și nu mi-au ieșit în cale decât două atotștiutoare, gata să arunce prima piatră, dar nu-s naivă să cred că-s singurele. Și ce mă miră excesiv e fapul că alea înverșunate sunt fix femeile, alea direct vizate, alea care ar trebui să înțeleagă, să se poată identifica.

Într-o avalanșă de idei pe care aproape toți comenatorii i le contrazic, una dintre contactele mele de pe Facebook (cu care n-am interacționat până acuma și despre care abia cu ocazia asta am aflat mai multe) spune următoarele inepții, pe care îmi iau libertatea să le comentez.

Pentru că toți medicii ăia consultați de Angelina abia au așteptat pe cineva celebru să le calce pragul și să fie de acord să se lase operată. Ardea știința din ei să scotocească prin măruntaiele ei și să scoată ceva de acolo.

Apropos de mutilare. E foarte interesant cum se aplică argumentul ăsta în cazul cuiva “perfect sănătos” (o să vedeți mai jos explicația pentru asta), dar când vreo celebritate își scoate câte o coastă, își bagă silicoane și își umflă botul cu botox, atunci îi spunem “înfrumusețare” sau operație “estetică”, chit că n-are nici un impact asupra sănătății. Dar aia putem accepta, nu sărim așa arși de fund în sus.

Mai departe.


Da, cancerul poate apărea oriunde, dar nu acolo unde era cel mai probabil să se întâmple.

Apoi, medicii au profitat de vulnerabilitatea ei. Pe buuune??? Angelina Jolie e ATÂT de naivă și de ușor influențabilă încât pot doctorii să o prostească să-și scoată organe?? Brad Pitt e atât de naiv și el s-o lase?? Revino-ți, femeie! Cred că au mult mai mult discernământ pentru a lua o asemenea decizie, fără să se lase influențați de medici.

Sincer, nu pot comenta aceste perle, nu pot. Sunt atât de împotriva fiecărui cuvânt încât doar le las aici să se mai enerveze și alții.

Respectiva insistă pe faptul că Angelina era perfect sănătoasă și orice argument logic e înlăturat cu înverșunare.

Și-acum, părerea mea că n-am băgat atât de vină altora doar ca să mă aud vorbind.

Angelina nu-i o vedetă care să-mi fi plăcut vreodată, nu mi-am dorit niciodată să fiu ea sau ca ea, dimpotrivă, de la fază cu Brad Pitt parcă mi-a displăcut și mai mult.

Dar asta nu m-a făcut să mă bucur pentru ce i se întâmplă pe motivul karma is a bitch. Poate Jen Aniston așa zice, dar mă îndoiesc tare (glumă proastă, știu). Dacă, Doamne ferește, aș fi vreodată în situația ei, și dacă medicii ar spune că în cazul meu asta ar fi soluția, ar putea scoate din mine ce vor ei, dacă asta îmi garantează  mai multe șanse la o viață mai lungă.

Iubesc viața asta, așa împuțită cum e ea uneori, dar e singura pe care o am. Nu vreau să renunț la ea fără luptă și nici n-o să stau vreodată pe gânduri dacă pot face ceva pentru a împiedica o boală. Aș face exact ca Angelina și n-ar trebui să fie treaba nimănui. Ah, că influențează masele? N-a trimis pe nimeni la chirurg, dimpotrivă, a spus că sunt și alte metode (citiți ultimele două paragrafe din articol), dar cazul ei asta necesita, n-a dat sfaturi, și-a povestit experiența și a tras un semnal de alarmă că femeile trebuie să-și facă teste, să aibă grijă de ele, să țină la sănătatea și la viață lor.

Dar dacă voi vedeți în gestul ei propagandă, reclamă, dorință de atenție, manipulare în loc să vedeți un act de curaj, e treabă voastră. Eu va doresc sincer, să nu ajungeți în punctul în care să vă doriți să vă fi scos ceva la timp pentru a preveni cancerul.