Potsdam într-o dup-amiază

Potsdamul are mai multe de oferit și de arătat decât motivul pentru care am vrut eu să-l văd. Când discutam cu Oana la lucru despre Berlin, mi-a recomandat să merg la parcul tematic Babelsberg că e legat de cinematografie și sigur mi-ar plăcea. Și m-am pus să caut pe Google imagini cu Babelsbergul, dar am dat peste un castel, nu peste parcul cinematografiei. Imediat mi s-au aprins beculețele și Potsdamul a devenit un must pe lista locurilor de văzut.

Și ca să vă arăt cum arată Castelul Babelsberg din Potsdam trebuie să încep cu sfârșitul pentru că e ultimul obiectiv pe care l-am văzut acolo. De fapt penultimul, că la parcul tematic n-am putut intra, fiind închis.


Din păcate era în renovare și ce-am văzut eu în pozele de pe internet nu prea semăna cu realitatea, așa că i-am dat puțin târcoale, l-am fotografiat din toate părțile și-am plecat. Păcat, mi-ar fi plăcut să-l văd frumos măcar pe dinafară.

Ultima oprire a fost, cum ziceam, la studiourile Babelsberg, unde se filmează ultimul film al lui George Clooney, The Monuments Men, The Book Thief cu Geoffrey Rush și The Grand Budapest Hotel cu Edward Norton, Saoirse Ronan și Jude Law… Tare mă interesează cum ar fi să trăiești într-un oraș pe care marile staruri de cinema nu îl ocolesc, unde vin la premiere și unde ai avea ocazia să „dai nas în nas cu ele” pe stradă sau în vreun bar. Nu ziceți că-i imposibil, ca în 2010, când am fost la Veneția niște australience rezidente ale aceluiași hostel în care stăteam și eu, au avut norocul de-a cina în același restaurant cu Brad Pitt și Angelina, venită să filmeze pentru Turistul…

Moving on…

Excursia la Potsdam a început cu vizitarea celui mai important obiectiv de pe hartă: Palatul Sanssouci, fosta reședință de vară a regelui Prusiei, Frederick cel Mare. Din start vă spun că prețul de 12 euro (+3 pentru poze) mi s-a părut prea mare pentru cât de puțin am văzut. În comparație cu Charlottenhof din Berlin (despre care am uitat să vă povestesc), oferă mult prea puțin, chiar dacă deosebit. Am rămas cumva cu o dezamăgire, dar totuși nu pot spune că n-a meritat deloc. Dacă știți puțină franceză, veți înțelege ce înseamnă denumirea lui; dacă nu știți, „sans souci” înseamnă „fără nici o grijă” și reflectă întocmai dorința regelui de a  nu fi deranjat de nimeni și de nimic. Tot ce voia de la acest palat era să se relaxeze departe de nebunia curții de la Berlin.

Mi-a plăcut tare mult Camera lui Voltaire.


Apoi am văzut Orangeria


O clădire roz


Cecilienhof, un palat puțin mai rustic


Cartierul olandez


Și alte chestii găsite-n cale

Desigur, asta nu e tot ce poți vedea la Potsdam, mai sunt palatul Charlottenhof, Insula Păunilor – pe care tare rău îmi pare că n-am văzut-o, și multe altele.
De-o mai fi să mă întorc la Potsdam, le-oi vedea pe toate. 🙂 Toate pozele.