Mildred Pierce

Am renunțat la „sau”-ul din acest tip de postări, pentru că ce ar fi urmat după el ar fi fost doar o revărsare de epitete scoase la nervi. Pentru că nervii sunt rezultatul urmăririi acestei mini serii.

Nu nervi provocați de faptul că n-ar fi fost o ecranizare bună, că n-am citit cartea, am aflat asta doar când am citit pe Wiki, după ce l-am văzut. Nu nervi provocați de jocul actorilor, că toți au fost extraordinari, în frunte cu Kate Winslet, care nu degeaba a câștigat tot ce se putea câștiga cu acest rol. Să nu mai zic de Evan Rachel Wood, pe care îmi venea să o dau cu capul de pereți și să o bat până nu se mai ridică de jos. La fel ca și pe Morgan Turner. De fapt pe ea aș fi chinuit-o și mai mult. De două ori mai mult decât pe Evan Rachel Wood. Ah, să nu înțelegeți din acest puseu de violență că cele două actrițe n-au jucat bine. Au jucat perfect, de-asta mi-au și stârnit reacțiile astea.

Motivul pentru care nervii mei s-au încrețit în timpul vizionării e acest personaj interpretat de cele două: Veda Pierce, fiica lui Mildred. Morgan Turner e Veda în copilărie și adolescență, iar Evan Rachel Wood e Veda în prima tinerețe. Veda Pierce mi-a stârnit ura încă de la primul episod, de când Mildred s-a angajat chelneriță într-un bar-restaurant și îi era rușine de acest job din cauza fiicei ei. Care, dacă afla că servește la mese ar fi desconsiderat-o și i-ar fi fost rușine că maică-sa are o asemenea meserie. Fără să-i pese că dacă maică-sa nu aduce bani în casa, ea și soră-sa mai mică ar muri de foame, pentru că tatăl lor plecase la amantă. Tată care până la urmă s-a dovedit a fi unul dintre personajele cele mai de treabă. Revenind la Veda… Mildred face tot ce-i stă în putință pentru a o mulțumi pe fiică-sa. E obsedată și posedată de ea. Aproape îndrăgostită de mica tirană, care nu ezită nici o clipă s-o denigreze și să-i vorbească urât.

Când Mildred își îndeplinește visul de a-și deschide un restaurant, îi face și mai mult pe plac, dar când nu reușește să-i cumpere un pian (pentru că trebuie să-și întrețină și amantul), Veda, la doar 16 ani (pare-mi-se) își aprinde o țigară, îi vorbește maică-sii cu o superioritate grețoasa și, mai mult, îi da o palmă !!!! Lu’ maică-sa. În momentul ăla am vrut să închid laptopul, am băgat și-am scos și-am înjurat și-am blestemat până m-am răcorit. Cum mă?? Cum să faci așa ceva? Să dai în maică-ta că nu ți-a cumpărat un pian. Pfuai, deci foc am luat…


Până la urmă m-am uitat până la sfârșit, că am crezut că pramatia își revine. Ei aș… se înrăutățește. Dar nu vă mai zic, că dacă nu l-ați văzut și totuși ați vrea… măcar să vă enervați și voi, să nu vă stric plăcerea. ;))

În afară de asta, Mildred Pierce este o poveste despre reușita unei femei în timpul Marii criza economica, despre curajul de a deveni femeie de afaceri, de a avea amanți, de a-l întreține pe unul dintre ei și despre mândria de a nu accepta orice doar pentru a pune ceva pe masă. Dacă n-ar fi fiică-sa, ar fi chiar o poveste inspirațională.


Ce pot să zic? Merită văzut pentru decorurile și costumele minunate, pentru jocul actorilor și pentru atmosfera anilor 30 foarte bine redată. Sper să puteți digera comportamentul idioatei de Veda…

surse imagini: 1, 2, 3.