Top 10 – personaje preferate

Cred că Sirg m-a înjurat puţin şi a fost aproape convins că n-o să mai fac leapşa asta, dar, uite că nici n-am uitat, nici n-am refuzat să îi dau curs. Pur şi simplu mi-am luat mai mult timp, pentru că unele posturi trebuie bibilite şi gândite mai mult, unde mai pui că tre’ sa ai starea de spirit necesară? 🙂 Aşa că, după vreo două luni şi vreo două săptămâni vorbesc despre personajele mele preferate.

10. Ashmol (Pobby şi Dingan)– e doar un băieţel care îşi iubeşte surioara atât de mult încât atunci când aceasta îi declară pierduţi pe prietenii ei imaginari, mobilizează un oraş întreg să le facă o înmormântare cum se cuvine.

9. Fuhur (Poveste fara sfarsit) – din film îl credeam căţel, din carte am aflat că de fapt e dragon. Nişte ochi mari şi blânzi adunaţi cu un suflet cât el de mare, fac din acest personaj născocit de imaginaţie un prieten foarte bun.

8. Edouard si Bernard – două personaje foarte asemănătoare. Primul e unchiul Edouard din Falsificatorii de bani ai lui Gide, iar al doilea e un personaj din Valurile Virginiei Woolf. Ambii sunt nişte scriitori rataţi şi cu amândoi m-am identificat când am citit cărţile.

7. Marguerite Gautier – aka Dama cu camelii. Începând cu ea, am început să fiu fascinată de curtezane şi prostituate. Deşi era o femeie de moravuri uşoare a iubit atât de mult încât a fost în stare să renunţe la dragostea ei pentru bunăstarea iubitului ei.

6. Kiki (Despre frumusete) si Ursula Iguaran (Un veac de singuratate) – doi stâlpi matriarhali în jurul cărora totul s-a prăbuşit dar pe ele nu le-a doborât nimic. Prima, o negresă planturoasă, de o bunătate şi de o fineţe exact aşa cum îmi închipui eu că trebuie să fie mama perfectă, completată de agerimea şi puterea de caracter a celei de-a doua, fermă şi hotărâtă, o femeie care şi oarbă poate ţine frâiele gospodăriei în mâini.

5. Paul Ştefan (Delirul) – ţăran la început de carte şi domn până la sfârşitul lui. Capabil să uite de sine şi să iubească o fată la fel de mult ca presa şi războiul. Aş putea spune un iubit pe care Luchi nu l-a meritat.

4. Oscar (Oscar si tanti roz) si Oskar (Extrem de tare si incredibil de aproape) – nu degeaba sunt tizi pentru că sunt la fel de dulci. Când o să fiu însărcinată o să mă rog zilnic să îmi dea Dumnezeu un copil aşa deştept ca unul dintre aceştia doi.

3. Zorba (Zorba Grecul) – bătrânul pe care aş vrea să îl întâlnesc, cu care aş merge pe mare şi pe care l-aş asculta seară de seară la un pahar de vin când mi-ar povesti despre minunata lui viaţă. Un om pe care l-aş preamări din tot sufletul

2. Atticus Finch (Sa ucizi o pasare cantatoare) – părinţii nu ţi-i alegi, ci îi primeşti. Dar dacă aş putea să îmi aleg un tată, daca nu-l aveam pe al meu, mi-ar fi plăcut să am un tată ca Atticus Finch.  În toată literatura pe care am citit-o eu, n-am întâlnit un personaj mai impresionant ca el.

1. Mattia (Singur pe lume)– pentru că el m-a făcut să plâng de drag, să mi se strângă sufletul de tristeţe, să mă simt mică în faţa bunătăţii lui, să îmi doresc să fiu un om mai bun, aşa cum a fost el cu Remi.

* Jo March (Micutele doamne) – nu e în top că încă n-am terminat Micuţele doamne, şi chiar dacă am văzut filmul de vreo 4 ori, poate în carte face ceva care mă dezamăgeşte, dar aşa cum o ştiu eu, aş fi pus-o pe locul 2 cu Atticus.

Cum ziceam, aceasta este o leapşă, care nu trebuie să fie preluată sub formă de top, aşa cum am făcut eu. Îi rog pe Andra, Însemnări din subterana, Lilişor, CinabruCristina, Barbie, Răzvan, Afreuda, Adina B si Dragoş să ne povestească despre personajele lor preferate.